Zöld Újság

... A TEST - SZELLEM - LÉLEK Hármas Szent Egységében élünk. A gyógyítás annyit jelent, mint az egész-séget visszaállítani, megteremteni az emberekben. Ha bármelyik egység megsérül, felborul az egyensúly és bekövetkezik a betegség. A gyógyítást már a kezdetektől megelőzéssel lehet indítani. Nincs szükség nagy csodákra, ha egyszerűen a szívünkre hallgatunk, a célunk felé tartunk határozottan és öntudatosan, szeretettel vagyunk egymás iránt, elfogadjuk és együtt élünk a Teremtéssel, a természettel.
Olyan egyszerű feladatot kaptunk az Istentől: „Szeressétek egymást!”
Ennyi. Nem egy bonyolult képlet.
Mindenki képes rá, így vagyunk megteremtve, így születtünk. Néha nehéz megtartani, de folyamatosan törekedni kell rá.

A pszichoszomatikus orvoslás története egyidős az emberiséggel.  „Az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél, hogy vannak orvosok csak a test, és vannak orvosok csak a lélek számára, noha ezeket senki sem tudja különválasztani. Az egészre kellene fordítani gondolkodásunkat, mivel ott, ahol az egész gyengélkedik, lehetetlen, hogy a rész egészséges legyen.” Írta Platón 2500 évvel ezelőtt. Hippokratesz, az orvostudomány atyja pedig ezt tanította: „Az, hogy egészségesek vagyunk, azt jelenti, hogy harmonikus állapotba kerültünk önmagunkkal és környezetünkkel. Ez kihat pszichénkre, lelkünk pedig a testünkre”.

Hogy mit is takar ez a fura kifejezés? Nos, ha egy gyógyszerrel szemben, ha pozitív az elvárásunk, beváltja a reményeket, - de ha negatív, azt is...
A placebo effektus az a gyógyító erő, amely megmutatkozik a hatóanyag nélküli tabletta szedése vagy más, hatástalannak szánt kezelés alatt - a kezelés gyógyhatásában való hit hatására. Ez egy nagyon is valóságos fiziológiai hatás, nem csak hiszi a páciens, hogy jobban érzi magát. A nocebo hatás ennek épp az ellenkezője: a páciens kételkedik a kezelés hatásában, ennek következtében a kezelés eredménytelen.

Ha valamikor, hát a nyári időszakban igazán arat a kozmetikai ipar.  Vigyázz a bőrödre, a szád higiéniájára, a fogadra, a hajadra, a körmödre, a lábadra, no és persze minden más intim helyekre, amelyeken ilyenkor könnyebben megtelepednek a nem kívánt gombák, kelések, fekélyek! Leégsz és felégsz. A hajad töredezik, a lábad gombásodik, megizzadsz és büdös leszel. De mindenre van gyógyír. Használd ezt a dezodort, krémet stb., s ha igazán „igényes” vagy, inkább azt, s ha még szánsz rá háromezerrel többet, akkor huszonnégy órán át megvédheted magad ettől vagy attól, a másik ember által hordozott kellemetlenségtől, vagy kosztól, pattanástól, kínos bűztől. Izzadni meg egyenesen bűn. Hát, hogy is néz ki, ha valaki a melegben izzad. Elképesztő!

Az a világ, amiben élünk rohanó és fogyasztói világ. Ezeket a kifejezéseket már szinte naponta halljuk. Részei, részesei vagyunk magunk is a napi gyorsuló életnek, amely szinte azt követeli tőlünk kimondatlanul is, hogy erőnkön felül gürcöljünk, s persze erőnkön felül fogyasszunk, mert az nekünk jár. Azt a bizonyos tetszetős tárgyat, terméket mi bizony megérdemeljük, még akkor is, ha egyáltalán nincs szükségünk rá.