Az a világ, amiben élünk rohanó és fogyasztói világ. Ezeket a kifejezéseket már szinte naponta halljuk. Részei, részesei vagyunk magunk is a napi gyorsuló életnek, amely szinte azt követeli tőlünk kimondatlanul is, hogy erőnkön felül gürcöljünk, s persze erőnkön felül fogyasszunk, mert az nekünk jár. Azt a bizonyos tetszetős tárgyat, terméket mi bizony megérdemeljük, még akkor is, ha egyáltalán nincs szükségünk rá.

    Televíziós csatornák nemrégiben arról számoltak be, hogy Amerikában ismét hot-dog evő versenyt rendeztek. Beszámoltak, de nem is akárhogyan, a sportműsorok fő attrakciójaként mutattak arról tudósításokat, hogy a versenyzők - nők és férfiak egyaránt - egy pulpituson sorban egymás mellett állva miként gyömiszkölik magukba az ételt. A magyar tv-csatornák sportműsorai is közöltek képsorokat az eseményről, amely képek azt gondolom európai embernek furcsának, mi több otromba dolognak hatnak.

    Volt egyszer egy vak leány, aki gyűlölte magát amiatt, hogy vak volt. Mindenkit gyűlölt, kivéve a kedvesét. A fiú mindig vele volt. Mondta egyszer  a barátjának:

    Hogy mit is takar ez a fura kifejezés? Nos, ha egy gyógyszerrel szemben, ha pozitív az elvárásunk, beváltja a reményeket, - de ha negatív, azt is...
    A placebo effektus az a gyógyító erő, amely megmutatkozik a hatóanyag nélküli tabletta szedése vagy más, hatástalannak szánt kezelés alatt - a kezelés gyógyhatásában való hit hatására. Ez egy nagyon is valóságos fiziológiai hatás, nem csak hiszi a páciens, hogy jobban érzi magát. A nocebo hatás ennek épp az ellenkezője: a páciens kételkedik a kezelés hatásában, ennek következtében a kezelés eredménytelen.

    A pszichoszomatikus orvoslás története egyidős az emberiséggel.  „Az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél, hogy vannak orvosok csak a test, és vannak orvosok csak a lélek számára, noha ezeket senki sem tudja különválasztani. Az egészre kellene fordítani gondolkodásunkat, mivel ott, ahol az egész gyengélkedik, lehetetlen, hogy a rész egészséges legyen.” Írta Platón 2500 évvel ezelőtt. Hippokratesz, az orvostudomány atyja pedig ezt tanította: „Az, hogy egészségesek vagyunk, azt jelenti, hogy harmonikus állapotba kerültünk önmagunkkal és környezetünkkel. Ez kihat pszichénkre, lelkünk pedig a testünkre”.